Terugblik op 70 jaar Indisch Gemert

Twee nieuwe wijken bouwen in een dorp van destijds 7000 inwoners. Dat betekende de komst van 120 Indische gezinnen naar Gemert, nu 70 jaar geleden. Reden voor het gemeentearchief van Gemert-Bakel om de Indische gemeenschap te vragen terug te blikken. Letterlijk, met een foto-expositie in het gemeentehuis.

Samen met mevrouw Rijnders – van Dorsten (89), de laatste van de eerste generatie Gemertse Indischen, en de heer Rob de Haas, samensteller van de tentoonstelling, opende de burgemeester de expositie. Tijdens de opening is ook het Indische maandblad Moesson gepresenteerd, over de komst van de Indische Nederlanders naar Gemert zeventig jaar geleden. Ook waren er opnamen voor een documentaire over de geslaagde integratie van de Indischen in Gemert.

De fototentoonstelling geeft een chronologisch beeld van de opkomst en ondergang van de Nederlandse kolonie in de Oost en de vestiging van de Indischen in Gemert. Daarnaast zijn veel foto’s te zien van Indische Gemertenaren en hun activiteiten binnen de Gemertse samenleving.

De expositie is vanaf nu tot in september te zien in de hal van het gemeentehuis van Gemert-Bakel.