Tentoonstelling 80jr Heemkundekring Gemert

Heemkundekring de Kommanderij Gemert bestaat 80 jaar
Dat vieren wij op een bijzondere manier. Ondermeer met een tentoonstelling in het gemeentehuis in de maanden april, mei en juni. Deze tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Zie flyer tentoonstelling (pdf) voor werkende links en qr-codes.

Wat is er te zien

Boeken
Archeologisch onderzoek en archiefonderzoek hebben veel informatie opgeleverd die is gepubliceerd in ruim honderd boeken en in het kwartaalblad Gemerts Heem. Zo is op grond van jarenlang onderzoek door de heemkundekring de conclusie gerechtvaardigd, dat Gemert ooit een vorstendom is geweest.

Maquettes
Harrie van de Wijngaard heeft ruim dertig jaar gewerkt aan maquettes van historisch Gemert. De gehele Kerkstraat en het Ridderplein, inclusief het kasteel, heeft hij op schaal nagemaakt uit karton.
Op de tentoonstelling zijn nu de Latijnse School en het oude Gasthuis te bewonderen.

Verhalentafel en mysteries
De verhalentafel is een digitaal presentatiemeubel waarop alledaagse foto’s en ander beeldmateriaal van de inwoners van Gemert-Bakel worden verzameld. Deze beelden en foto’s brengen Gemert, Bakel en alle kleine kernen, van vroeger tot nu, levendig in beeld.
Bekijk en beluister de mysteries van Ad Otten. Hij vertelt op een ludieke manier over historische gebeurtenissen die vaak verborgen zitten in oude gebouwen of iconen.

Podcast
Heemkundekring Gemert gaat mee met de tijd. Zo is er op de tentoonstelling een podcast te beluisteren. Een podcast is een soort radio-programma dat je altijd en overal kunt beluisteren. Een podcast is vaak veel leuker/interessanter/leerzamer dan het luisteren naar radio. Je hebt daar ook geen last van reclame die voorbij komt! Luister naar het verhaal over Joris van Lanckvelt en ………..

Wall of Fame (muujr van bekéénde Gímmerse)
Op deze wall/muurj alvast enkele portretten van bekende Gemertenaren van de afgelopen 80 jaar. Als je vindt dat er nog een bekende Gemertenaar ontbreekt kun je zelf een foto (liefst met naam en wat gegevens) insturen naar walloffame@heemkundekringgemert.nl. Iedereen kent wel een bekende Gemertenaar die binnen of buiten onze gemeentegrens beroemd is. Wat we delen is een schat aan herinneringen. Het zou toch geweldig zijn als we een goed gevulde muujr zouden krijgen!Dus ….. doe mee!

Meer informatie
Wil je meer informatie? Ga naar de website van de Heemkundekring www.heemkundekringgemert.nl en ontdek hoeveel er bewaard en te vinden is over jouw en onze geschiedenis.

YouTube
Wil je thuis nog eens de mysteries bekijken? Hieronder vind je QR-codes van verschillende mysteries. Of ga naar YouTube en zoek onder Mysteries Heemkundekring Gemert.

Zie flyer tentoonstelling (pdf) voor werkende links en qr-codes.