Openbaar D en B muziekexamen 30 juni 10.30 uur De Bron Handel

Leerlingen KunstLokaal van docent Alex Rutten: Daniël van Oorschot (bugel D-examen) en Job van Berkel (trombone B-examen). Met medewerking van fanfare St. Cecilia Handel, blaaskwintet Factor 5 en harpiste Hanna van Nistelrooij. Gratis toegang.

 Van nootjes muziek maken…

Het is altijd geweldig om te zien wanneer kinderen echt plezier hebben in musiceren en daardoor ook de tijd nemen om serieus te oefenen waardoor ze op een mooi niveau van nootjes muziek gaan maken…

Deze ochtend gaat dat zeker gebeuren met een heel divers programma in allerlei stijlen en in combinatie met fanfare, blaaskwintet en harp. De examenkandidaten zijn Daniël van Oorschot en Job van Berkel.

Daniël van Oorschot speelt bugel maar neemt af en toe ook de trompet en trombone in de hand. Hij speelt in de fanfare van Handel maar heeft ook al in diverse andere ensembles meegedraaid zoals bij De Kern en Soundsquad. Daarbij heeft hij ook als solist opgetreden met een prachtig strijkensemble als afgevaardigde van het Commanderijcollege. Daniël kan allerlei muziekstijlen wel waarderen en dat zult u op 30 juni dan ook kunnen horen. Naast een solo werk van Rodrigo met begeleiding van de fanfare zal hij ook het bekende “Sorry” van Kyteman spelen samen met een harpiste. Daarnaast gaat hij een speciaal voor dit examen gearrangeerd werk van Piazolla, samen met blaaskwintet “Factor 5” ten gehore brengen.

Job van Berkel speelt trombone maar startte eigenlijk ook op bugel. Ook hij speelt in de fanfare en doet altijd wel mee als hij ergens voor gevraagd wordt. Met de bultblazers, met de Kerstuitvoeringen bij KunstLokaal en vorig jaar bij het concert met de drie C-examen kandidaten. Job is er altijd bij. Hij gaat zijn B-examen doen en normaal gesproken doet men dat niet openbaar maar het mag natuurlijk wel. We stimuleren dat enorm want het brengt de jonge muzikanten op een hoger plan waardoor ook andere beginnende blazers weer gemotiveerd raken en weten waarvoor ze wekelijks zo hard oefenen. Op 30 juni gaat Job de virtuoze solo “The Acrobat” ten gehore brengen samen met de fanfare. En de – gelukkig bereidwillige – fanfare heeft het druk want ook bij “Slide by Slide” gaan ze Job begeleiden.

Beelden Het is altijd wel bijzonder als een leerling D-examen gaat doen. Er zitten dan heel wat jaartjes studeren op en er begint dan echt wel iets moois te klinken. Om het examen wat extra’s te geven heeft Daniël wat beelden verzameld en deze zullen in samenwerking met opa Arno Maas worden getoond.

 

Fanfare St. Cecilia Handel

Staat er bekend om veel aandacht te besteden aan de jonge muzikanten. Ieder jaar maken kinderen op de basisschool kennis met blaasinstrumenten in de blazersklas en krijgen de leerlingen wanneer ze eenmaal op muziekles zitten, op verschillende momenten de kans ergens mee te spelen. Betrokkenheid – ook van ouders – is hierbij het sleutelwoord want beginnen is één, maar volhouden is nog een ander verhaal.  Gelukkig kunnen we tijdens het examen-concert op 30 juni weer genieten van twee gedreven fanfare-muzikanten waarbij één daarvan het bij KunstLokaal hoogst haalbare diploma hoopt te gaan behalen.

Factor 5

Is een zogenaamd blaaskwintet bestaande uit Peter Kisters (hoorn), Janine Leenders-v/d Vossenberg (dwarsfluit), Monique van Vugt (fagot), Erwin Schrijer (klarinet) en Karin Rutten (hobo). Factor 5 is opgericht in 1995 als een gelegenheidsensemble voor een koffieconcert. Ze spelen sinds 2014 in de huidige samenstelling, en hun genre is zeer gevarieerd.Het spectrum omvat alles van traditionele klassieke muziek tot lichte meer moderne werken. Het kan gaan om zowel originele voor kwintet geschreven werken als om gearrangeerde werken. Als voornaamste selectiecriterium geldt echter altijd: het moet voor het kwintet leuk zijn om te spelen!

Hanna van Nistelrooij

Komt uit Gemert, is 18 jaar en studeert aan het Sint Lucas richting decoratie en restauratie schilderen.          Toen ze een jaar of 6 was is ze met het gezin een keer op vakantie geweest in Italië waar ze een harpiste op straat muziek zag maken. Ze vond dat zo mooi dat ze dat zelf ook wilde gaan doen. Eerst heeft ze een jaartje pianoles gehad maar ze wilde toch écht harp spelen. Daarna heeft ze 7 jaar op een haakjesharp gespeeld maar sinds begin juni – een maandje geleden dus – is ze in het bezit van een echte grote harp (die gelukkig ook net in de auto van papa past).