Noodverordening: Evenementenverbod tot juni

Tot 1 juni zijn alle bijeenkomsten en evenementen in Nederland verboden. Vanaf vanavond kunnen burgemeesters via een noodverordening strenger optreden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als het bijvoorbeeld op een plek te druk wordt en er geen afstand wordt gehouden kunnen zij locaties sluiten.

Dat geldt ook voor winkels die zich niet aan de afspraken houden. Als er sprake is van groepsvorming waar mensen minder dan anderhalve meter afstand houden kunnen de burgemeesters handhavend optreden en forse boetes, oplopend van enkele honderden euro’s voor burgers tot duizenden euro’s voor bedrijven, opleggen. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

Er zijn meer beperkingen. Als een enkel lid van het gezin koorts heeft blijft iedereen thuis, met uitzondering van mensen in vitale beroepen. Ook wordt opgeroepen om maximaal drie mensen aan visite thuis te ontvangen.  Advies voor contactberoepen als kappers en schoonheidssalons is  zoveel mogelijk te sluiten. Voor fysiotherapeuten is het advies om alleen door te gaan met behandelingen op doktersadvies en zich in andere gevallen zoveel mogelijk te beperken tot beeld- en telefonisch contact.