Esdonk Experience

Een bedevaartsplaats ontstaat op plekken waar mensen iets wonderlijks ervaren. Je voelt: hier is het niet pluis. Meestal is niet pluis iets negatiefs, maar als je gaat uitpluizen waarom dat dan is, dan kom je in het geval van Esdonk tot de conclusie dat deze van oudsher magische plek een positieve spanning, een aangename rilling, een mixdrankje oplevert van ingedikt druivensuiker en wat druppels adrenaline: de bijnieren stimuleren de hartfunctie en u weet: nu gaan we wat beleven.

Misschien komt dat lichte sensatiegevoel omhoog gekropen uit de ondergrond van dit gebied. Esdonk ligt bovenop een vertakking van de geheimzinnige Peelrandbreuk. Water negeert hier de zwaartekracht en welt omhoog. Aardstraling is waarneembaar.  Uw ogen lichten hier ‘s avonds in het donker onnatuurlijk fel op. Verliefdheden ontstaan hier gemakkelijker dan elders. André Kuipers schijnt, als ie avonddienst had in dat ruimtestation, dikwijls gezegd te hebben: “Kijk, we vliegen weer over Esdonk.”
Esdonk wordt begrensd door de Aa. Ook al zo’n magische naam. De eerste klinker die in de mensen opkwam is gebruikt voor de naamgeving van die fel meanderende rivier. De Germanen die hier in voorchristelijke tijden een doorwaadbare plaats zochten, hebben ongetwijfeld gevoeld: dit is een bijzondere plek. Misschien stond er ook nog wel een leuke eik op één van die donken, ja, de Germanen móéten hier wel een cultusplaats hebben gehad.

En toen kwamen de Romeinen.
De Romeinen, helemaal niet zo’n rare jongens als door sommigen wordt gedacht. Ook zij voelden de magie van deze plaats. Ze noemden een flink deel van Esdonk “Turnhout” (“den Tunert” op z’n Gimmerts), net als de stad die ze eerder hadden gesticht in Gallica Belgica. Turnhout komt voort uit het Germaanse woord voor doornbos. De Germanen en de Romeinen hebben het hier dus vast op een akkoordje gegooid. Hier? Ja, op de plaats waar de Aa in een kolking d’n Torenwiel deed ontstaan.
Volgens schaarse overleveringen zou bij dit wiel in vroegere tijden een heidens tempeltje hebben gestaan, dat – o, symboliek – tijdens de komst van het christendom door de Aa is verzwolgen. In de diepte van dit Torenwiel rust die tempel. Eeuwenlang beierden de verdronken klokken op onverwachte momenten een geheimzinnig, niet te traceren gegalm over de Esdonkse velden.

Ga er op het juiste moment een keer wandelen. In de buurt van de kapel. U voelt dan: nu gaan we wat beleven. VVV opgelet! In het toeristisch aanbod voortaan: de Esdonk-experience.