Dialectenprogramma

Omroep Centraal zendt vrijdag, zaterdag en zondag een programma uit over het Brabantse dialect. Dat programma is gemaakt samen met de lokale omroepen Meijerij TV in Meijerijstad en Kontakt in Laarbeek. Het is voor het eerst dat de lokale omroepen in deze regio op deze manier samenwerken.

De OLON, het overkoepelend orgaan van lokale omroepen in Nederland streeft naar meer samenwerking en zelfs streekomroepen. Zover is het nog lang niet, maar de programmamakers in Gemert, Laarbeek en Meierijstad wilden wel de uitdaging aangaan om samen een programma te maken. Het werd een dialectenprogramma omdat ondanks alle verschillen de taal bindt.

Het programma wordt gepresenteerd door Mario van Dinther van Omroep Centraal en Ellis Rijkers van Omroep Meierij. Vanuit Meierijstad is er een stevige inbreng want Nico van de Wetering uit Sint-Oedenrode en accordeonist Rob van Goethem treedt op en zijn plaatsgenoot en Omroep Meierij-redacteur Antoon Buiting leest een oer-Brabants verhaal.

Gasten aan tafel zijn dialectkenner Jos Swanenberg, Mientje Wever van de kerstgedichtenwedstrijd in Boxmeer en verhalenschrijfster Nelly de Groot. Ook Henri Bouwmans van het Brabantse Dialectenfestival schuift aan. Omdat de opnames gemaakt zijn in het Boerenbondsmuseum in Gemert zitten ook Ria Peters en Harry Verkampen van dat museum aan tafel.