Alert zijn op kindermishandeling

Corona maakt kindermishandeling minder zichtbaar. In de Week tegen Kindermishandeling vragen we extra alertheid. De buurvrouw die iets hoort, de huisarts die doorvraagt of de oplettende juf. Heb je een vermoeden? Maak het verschil en bel.

Door de coronamaatregelen zijn we vaker thuis en ligt er meer druk op ouders. Ook zien we elkaar minder en weten we dus niet goed wat er achter de voordeur gebeurt. Aandacht voor kindermishandeling is altijd nodig maar nu is extra alertheid geboden.

Wat nu?

Klopt mijn vermoeden wel? Dilemma’s weerhouden mensen soms van een melding doen. Weet dat je ook eerst advies kunt vragen. Bel in ieder geval Veilig Thuis om te overleggen met een professional. Die werkt met een meldcode die in vijf stappen de situatie in beeld brengt. En goed om te weten: stap 5 is een afweging om wel of niet een melding te doen.

Bel voor advies of melden van (een vermoeden van) kindermishandeling Veilig Thuis, gratis en altijd bereikbaar op 0800-2000.

Week tegen Kindermishandeling

Van 16 tot en met 20 november staan verhalen centraal van professionals, ouders én kinderen die geconfronteerd zijn met kindermishandeling. Om hiervan te leren, zodat meer kinderen veilig kunnen opgroeien. Met online activiteiten is er de hele week aandacht voor kindermishandeling en hoe we dit kunnen aanpakken. We zetten een aantal inspirerende en interactieve activiteiten op een rijtje.

Maandag 16 november

  • College Kansrijke start voor alle kinderen – Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid.

Dinsdag 17 november

  • Online-première film ‘Jij bent de baas’, waarin drie jongvolwassen ervaringsdeskundigen van Team-KIM samen met de hulpverleners uit hun jeugd terugblikken op de periode dat ze met elkaar te maken hadden. Kijk in de agenda op www.voordejeugd.nl om je aan te melden.

  • College Veilig sportklimaat – Toon Gerbrands, directeur PSV.

Woensdag 18 november

  • College De schaamte voorbij – ervaringsdeskundige Karin Bloemen.

Donderdag 19 november

  • College het taboe doorbreken – ervaringsdeskundige Olcay Gulsen.

Vrijdag 20 november

  • College Seksueel geweld tegen kinderen – Herman Bolhaar, nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen.

De Taskforce Kindermishandeling verzorgt de online colleges naar het format van Collegetour. De colleges starten om 15.00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.zorgenomeenkind.nl/week/.